Nieuwe Plasma-afname apparatuur.

Nieuwe Plasma-afname apparatuur.

Op dit moment zijn er bij Sanquin twee soorten plasmaferese-machines in gebruik:
1. Fresenius AutophereseDe verticale machines Fresenius Autopherese–C met een membraam systeem (ongeveer 1/3 van alle machines) (zie afbeelding rechts).

2. axter/Haemonetics PCSDe horizontale Baxter/Haemonetics PCS-machines met een centrifuge (ongeveer 2/3 van alle machines, zie afbeelding rechts)

Het verschil tussen deze machines is dat de horizontale sneller zijn. De hoeveelheid bloed is wat groter dan bij de verticale machines. Bij een klein deel van de donors geeft dit een slap gevoel.

De verticale machines nemen iets minder bloed af per ronde en dat heeft mogelijk als gevolg dat er minder mensen ‘last’ hebben van dit slappe gevoel. Daar staat tegenover, dat de afname wel langer duurt (ongeveer 24%). Er gaan verhalen dat de verticale machines meer storingen hebben.

Sanquin gaat deze machines vervangen door nieuwe machines.

niewe verticale machineDit zullen voor het grootste deel machines van Fresenius zijn, de Aurora. Wat is daar anders aan? De machines zijn veel nieuwer en maken het werken voor de donorassistenten makkelijker:

  • De barcode scanners zijn geïntegreerd met de machine.
  • De gegevens van het proces kunnen automatisch doorgegeven worden.
  • Ze moeten iets sneller zijn dan de oude verticale machines, maar niet zo snel als de horizontale.
  • Op de huidige machines wordt het afname-niveau aangegeven met lampjes. Op de Aurora machines wordt bovendien het volume en de noodzaak om te knijpen aangegeven.

De invoering van deze machines is al begonnen.